Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
Οι δύο μόνιμες εκθέσεις του ΠΕΣ
 
Τις εκθέσεις «Γράμμος: Διαδρομές στην Ιστορία» και «Γράμμος: Διαδρομές στη Φύση» σχεδίασε το Τμήμα Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
 
  • Γράμμος: Διαδρομές στην Ιστορία
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και τεκμήρια από τη δυτική Μακεδονία, με έμφαση στην περιοχή του Γράμμου, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου.
 
Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται οι τρεις πρώτες ενότητες της έκθεσης, με φωτογραφικό και άλλο εικονογραφικό υλικό από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, τον Μακεδονικό Αγώνα (φωτογραφίες Μακεδονομάχων, κομιτατζήδων και προσωπικοτήτων της εποχής) και τους Βαλκανικούς Πολέμους (χάρτες κίνησης του ελληνικού στρατού, γκραβούρες κ.ά.). 
 
Στη δεύτερη αίθουσα, οι επόμενες τρεις ενότητες καλύπτουν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την άφιξη των προσφύγων του 1922 και τον Μεσοπόλεμο· επίσης, υπάρχουν χάρτες της δυτικής Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχής.
 
Η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση, με φωτογραφίες, χάρτες, περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και άλλα τεκμήρια της εποχής. 
 
Στη συνέχεια περπατάμε σε ένα διάδρομο (στους τοίχους του οποίου υπάρχουν αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων που συνδέονται με τον Εμφύλιο)  και   μπαίνουμε σε δύο μεγάλες αίθουσες οι οποίες είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949). Εδώ μπορούμε να δούμε φωτογραφίες από την καθημερινότητα των στρατιωτών  και των ανταρτών, πορτρέτα ηγετικών φυσιογνωμιών των δύο πλευρών, δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, χάρτες, επιστολές, περιοχές και κτίρια που συνδέονται με τα γεγονότα του Εμφυλίου κ.ά.
 
  • Γράμμος: Διαδρομές στη Φύση
Στην έκθεση «Γράμμος: Διαδρομές στη Φύση» ο επισκέπτης, μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μπορεί να γνωρίσει τη χλωρίδα και την πανίδα του ευρύτερου ορεινού όγκου του Γράμμου.  
 
Η έκθεση ξεκινάει με την παρουσίαση φωτογραφιών από χαρακτηριστικά τοπία της περιοχής όπως η Γκιστόβα, η λίμνη που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα (2.360 μ.). Συνεχίζεται με την παρουσίαση δέντρων της περιοχής, όπως η μαύρη πεύκη και η λευκή ιτιά. Ακολουθούν φωτογραφίες χωριών από το επιβλητικό ύψωμα Χάρος (ή Σπανούρα), καθώς και ένας λεπτομερής χάρτης της περιοχής του Γράμμου από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται είδη λουλουδιών – ανάμεσά τους, άγριες ορχιδέες και το εντομοφάγο pinguicula balcanica. 
 
Τέλος, μπορούμε να δούμε λύκους, αλεπούδες, ζαρκάδια, αγριόγατες, τρίτωνες και άλλα άγρια ζώα, καθώς και τις εντυπωσιακές φωτογραφίες με αρκούδες που έχει τραβήξει ο κάτοικος του Νεστορίου Θωμάς Νταούτης. Η έκθεση ολοκληρώνεται με φωτογραφίες από είδη πεταλούδων και πουλιών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου. 

Εκθέσεις