Ιστορικό
Ιστορικό
Ιστορικό
Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ) ξεκίνησε από μια ιδέα του τότε βουλευτή Καστοριάς, και μετέπειτα Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος πρότεινε να δημιουργηθεί στον Γράμμο, εκεί όπου διεξήχθησαν οι μεγαλύτερες μάχες του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, ένας τόπος μνήμης. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1988 και τα επόμενα χρόνια άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες, με τη φροντίδα των δήμων της περιοχής. Το 2011 το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία αποδέχθηκε την πρόταση των δήμων Άργους Ορεστικού, Καστοριάς και Νεστορίου να αναλάβει την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και την οργάνωση και τη λειτουργία του Πάρκου.
Το ΠΕΣ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και μέσα σε εφτά χρόνια το έχουν επισκεφθεί πάνω από 28.000. Ανάμεσά τους, πολιτιστικοί και ορειβατικοί σύλλογοι, μαθητές σχολείων και φοιτητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον σπάνιο φυσικό πλούτο και να βρεθούν στον ιστορικό τόπο του Γράμμου, κάνοντας ένα μοναδικό ταξίδι στη φύση και την ιστορία.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, εμπνευστής της ιδέας της δημιουργίας του ΠΕΣ, συνοψίζει ως εξής τον σκοπό της ίδρυσης και της λειτουργίας του:
Η περιοχή του Γράμμου, με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τη σπάνια και πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα, αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά και ελκυστικά τοπία της Ελλάδας. Εκείνο όμως που επίσης καθιστά τον Γράμμο ξεχωριστό είναι η ταύτιση αυτού του ευλογημένου από τη φύση τόπου με ορισμένες από τις συναρπαστικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.
Εδώ χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εδώ γράφτηκαν σελίδες ηρωισμού στο έπος του ’40 και κατόπιν στην Εθνική Αντίσταση.
Εδώ εκτυλίχτηκαν όμως και οι σκληρότερες και πιο αιματηρές μάχες του ελληνικού Εμφυλίου. Εδώ μάτωσε η Ελλάδα, και τα τραύματα εκείνης της εποχής παρέμειναν ανοιχτά και βασάνισαν για δεκαετίες ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
Αυτόν ακριβώς τον τόπο της επώδυνης ιστορικής μνήμης θελήσαμε να τον μετατρέψουμε σε σύμβολο της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας. Οφείλουμε αυτή τη χειρονομία απέναντι σε μια γενιά που πλήρωσε ακριβά τα λάθη της, τον διχασμό. Την οφείλουμε όμως και στις νεότερες γενιές, που πρέπει να γνωρίζουν τις συμπληγάδες που πέρασε ο λαός μας, μέχρι να δημιουργήσει και να τους κληροδοτήσει την Ελλάδα του σήμερα, μια χώρα στην οποία η ειρήνη και η δημοκρατία έχουν ριζώσει αμετάκλητα.
Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, με τους εκθεσιακούς χώρους και τις ερευνητικές υποδομές, έχει στόχο όχι μόνο να αποτυπώσει το παρελθόν και να βοηθήσει στην κατανόησή του, αλλά παράλληλα, να αναδείξει τον περιβαλλοντικό πλούτο του Γράμμου, εστιάζοντας στις δυνατότητες του παρόντος και στη δυναμική του μέλλοντος και θέτοντας στόχους ανάπτυξης με την προσοχή και ευαισθησία που δικαιούται ο πανέμορφος αυτός ορεινός όγκος.
Αυτή η διπλή λειτουργία του Πάρκου, θέλει συμβολικά να γεφυρώσει το χτες με το αύριο και να λειτουργήσει ως ένα πεδίο όπου η οδύνη του παρελθόντος δίνει τη θέση της στην ελπίδα για το μέλλον.
Φίλιππος Πετσάλνικος
πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων