Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
Περπατώντας στην Ιστορία και τη Φύση
 
Κάθε Κυριακή στις 11 το μεσημέρι, τις αργίες, αλλά και τις καθημερινές (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης) γίνονται ξεναγήσεις. Διαρκούν περίπου ένα τρίωρο και περιλαμβάνουν επίσκεψη στις δύο μόνιμες εκθέσεις, καθώς και στις περιοδικές, περίπατο στο δάσος και συζήτηση. Τις ξεναγήσεις κάνει ο διδάκτωρ Ιστορίας-Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ Ραϋμόνδος Αλβανός,  συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής και επιστημονικός υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης.
 
Η ξενάγηση ξεκινάει με την παρουσίαση σημαντικών  γεγονότων που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία (όπως ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α΄ και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και η Αντίσταση) και συνδέονται με την περιοχή, με έμφαση στον Εμφύλιο. Η ξενάγηση οργανώνεται με βάση αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από τη μόνιμη έκθεση του ΠΕΣ «Γράμμος: Διαδρομές στην Ιστορία». 
 
Στη συνέχεια, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις κορυφές της περιοχής (Πύργος Κοτύλης, Κιάφα, Πάνω Αρένα, Σμόλικας κ.ά.), καθώς και πληροφορίες για τα πολεμικά γεγονότα που συνδέονται μ’ αυτές. 
 
Τέλος, αποκτούν μια ολοκληρωμένη εικόνα του πλούσιου οικοσυστήματος της περιοχής, του φυσικού και του οικισμένου περιβάλλοντος. Γνωρίζουν χαρακτηριστικά δέντρα και φυτά, άγρια ζώα, πεταλούδες και πουλιά, τοπία και χωριά της περιοχής, μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης «Γράμμος: Διαδρομές στη φύση».
 

Ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις του Οκτωβρίου 2020 στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.