Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Σκοπός

Σκοπός

Σκοπός

Το Πάρκο του Γράμμου

Σε ένα μοναδικό τοπίο, στα Λιβάδια Κοτύλης του δήμου Νεστορίου, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καστοριάς, σε υψόμετρο 1.453 μ. βρίσκεται τo Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ). Πρόκειται για μια περιοχή ασύγκριτης ομορφιάς και μεγάλης οικολογικής σημασίας, στα όρια δύο ορεινών όγκων (του Βοΐου και του Γράμμου). Εδώ  η φύση συναντά τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία, ιδίως των χρόνων του Εμφυλίου, που έχουν συνδεθεί στενά με τον τόπο και την ανθρωπογεωγραφία του.
 
Στο κεντρικό κτίριο λειτουργεί καφέ-εστιατόριο με τοπικές γεύσεις, με τη φροντίδα του Συνεταιρισμού Γυναικών Νεστορίου «Γεύσεις Γράμμου». Στο ίδιο κτίριο υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 100 ατόμων, όπου πραγματοποιούνται ημερίδες και συνέδρια, καθώς  και Βιβλιοθήκη με 1.500 τίτλους. Στα άλλα δύο κτίρια στεγάζονται ο ξενώνας και δύο μόνιμες εκθέσεις φωτογραφίας (μία για την ιστορία και μία για τη χλωρίδα και την πανίδα του Γράμμου), καθώς και περιοδικές εκθέσεις.
 
Το ΠΕΣ επιδιώκει να μην είναι απλώς ένα φυσικό και ιστορικό αξιοθέατο, αλλά ένας ζωντανός θεσμός που αναδεικνύει τον ιστορικό και οικολογικό πλούτο της περιοχής, ένα κέντρο μνήμης και έρευνας του Εμφυλίου, και γενικότερα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τον χαρακτήρα αυτό τον κατακτά μέσα από τη δραστηριότητά του, που περιλαμβάνει ημερίδες, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια προφορικής ιστορίας, ξεναγήσεις. Επίσης, με τις υποδομές και τις συνεργασίες του με πανεπιστήμια, ελληνικά και ξένα, ερευνητικά κέντρα, τοπικούς φορείς και επιστήμονες. Βασικοί στόχοι του  είναι: 
 
  • να φέρει σε επαφή τους πολίτες με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία, καθώς και τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής
  • να αποτελέσει βήμα επιστημονικού διαλόγου, ένα κέντρο μνήμης και έρευνας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (με έμφαση στην τοπική ιστορία και την περίοδο του Εμφυλίου)
  • να καταγράψει την ιστορία της περιοχής και να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη διάσωση ιστορικών τεκμηρίων 
  • να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης ερευνητών, εκπαιδευτικών και πολιτών, καθώς και επιστημόνων από διάφορες χώρες
  • να απευθυνθεί ιδιαίτερα σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και εκδηλώσεις
  • να αναδείξει τον φυσικό πλούτο και την οικολογική σημασία του Γράμμου, καθώς και της ευρύτερης περιοχής.
 
Η έννοια της συμφιλίωσης
 
Η συμφιλίωση αποτελεί ιδρυτικό στόχο του ΠΕΣ, όπως φανερώνει και το όνομά του. Η συμφιλίωση, όμως, δεν συνεπάγεται τη λήθη των δύσκολων και τραυματικών στιγμών της ιστορίας· αντίθετα, επιτυγχάνεται μέσα από την κατανόησή τους. Μακριά από εύκολες καταδίκες ή ωραιοποιήσεις, το ΠΕΣ επιδιώκει την κριτική προσέγγιση του παρελθόντος και του παρόντος, η οποία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία γόνιμου αναστοχασμού (ιστορικού, κοινωνικού, πολιτικού) και διαλόγου μεταξύ επιστημόνων και πολιτών.